Nico Bons (41) heeft samen met zijn vrouw Lianne en hun drie kinderen een melkveebedrijf in het Zuid-Hollandse plaatsje Ottoland. Daar melken ze tussen de vijftig en zestig koeien plus zestig stuks (vrouwelijk) jongvee. Bons is de vierde generatie die het bedrijf runt.
Oorspronkelijk zat de familie Bons in het dorp zelf, maar de vader van Nico besloot in ruiverkavelingsverband een paar honderd meter verderop te gaan bouwen aan een nieuw aaneengesloten bedrijf. Volgens de huidige eigenaar ‘de beste beslissing ooit’. Inmiddels is Nico Bons een begrip als topfokker dankzij de showkoeien. Nederlands beste zwartbont-koe genaamd de ‘Bons-Holsteins Koba 219’, die bij hem op stal staat, heeft in april 2019 een gooi gedaan naar de Europese titel. Bons besteedt aan al zijn koeien veel aandacht: stal- en voerkwaliteit, diergezondheid en (ligbed-)hygiëne. “Want elke blessure is er één te veel.”
Ter voorkoming van blessures en problemen in de stal is Bons vorig jaar begonnen met het toedienen van Actisan, een product van Timac Agro: “We doen heel veel aan preventie van blessures, denk aan dikke hakken en uierontsteking. Wij hadden altijd een redelijk laag tankcelgetal: Op jaarbasis tussen de honderd en honderdtwintig. We hadden alleen wel altijd last van E-coli. Een verraderlijke aandoening die desastreuze consequenties kan hebben. Wij konden de E-coli bacterie op zich redelijk onder controle houden, omdat we er bovenop zitten. Maar we willen niet wachten tot het moment dat het wel een keer verkeerd afloopt. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een product dat die problemen kan voorkomen.”
Uitproberen
En die oplossing vond Bons bij het box-strooimiddel Actisan, één van de middelen die hij inzet om zijn bedrijf verder te finetunen: “Wij hebben geen systeem waarbij de koeien vast aan het voerhek moeten staan. Wij vinden dat koeien veel vrijheid moeten hebben: genoeg tijd om te liggen en te bewegen. We kwamen daardoor in gesprek met Timac Agro. Zij gaven aan daar een passende oplossing voor te hebben. Eigenlijk hou ik niet zo van dat soort uitspraken, want ik word dan altijd een beetje argwanend. Ik ben zelf vroeger ook vertegenwoordiger geweest en ik weet dat iedereen met goede bedoelingen en verhalen het erf op komt. Omdat het verhaal mij wel aansprak is er afgesproken dat wij Actisan een half jaartje zouden uitproberen. Als wij dan geen verandering zouden zien, dan stoppen we er weer mee.”
‘van acht naar
twee coli-gevallen
per jaar’
De overtuiging van Timac Agro-adviseur Edzard van Delden dat het aantal colibacteriën in de stal drastisch kon worden teruggebracht haalde Bons over en achteraf kan de melkveehouder niet anders concluderen dan dat Van Delden gelijk had: “De ervaringen waren behoorlijk heftig. Het aantal coli-gevallen is teruggebracht naar één maximaal twee per jaar, terwijl we voorheen op jaarbasis wel rond de acht of negen zaten. Dat is een enorm verschil, zeker omdat we tijdens de afgelopen extreem droge, warme zomer verplicht waren om de koeien binnen te houden is dat een heel grote vooruitgang. Het tankcelgetal is gedaald en nu op jaarbasis rond de 55.”
Geïsoleerde stal
Bons heeft een geïsoleerde stal staan en met koeien die vijftig liter melk geven, is het tijdens warme zomermaanden wachten tot er zich een omgevingsbacterie als E-coli openbaart. “En desondanks hebben we deze zomer geen enkele E-coli in de stal gehad. En dat bewijst voor mij alles”, vertelt de Zuid-Hollander trots. “Die bevindingen hebben voor mij de doorslag gegeven en toen zeiden we tegen elkaar: hier stoppen we niet meer mee.”
Makkelijker
Naast de goede resultaten op E-coli vertelt Bons dat het werken in de stal ook gemakkelijker is geworden sinds hij Actisan gebruikt: “En dat moet ook, want we hebben aan 24 uur in de dag al niet genoeg omdat we zoveel aandacht schenken aan een schone stal en optimale omstandigheden voor de koe.”
Geen zaagsel
Een bijkomend voordeel van het box-strooimiddel ontdekte Bons pas nadat hij het product al enkele keren had gebruikt: “Wij deden altijd stro en zaagsel in de box. Op jaarbasis kostte ons dat 10.000 euro, voor zowel melkvee als jongvee. Nu we Actisan gebruiken, strooien we bij het melkvee geen zaagsel meer. Actisan is een absorberend middel met desinfecterend vermogen wat dus niet alleen zorgt voor optimale hygiëne, maar ook voor een droge box. Alleen al door de besparing op de aankoop van zaagsel betaalt het middel zich terug. Het mes snijdt dus aan twee kanten, terwijl ik vooraf juist dacht dat het alleen maar geld zou kosten.”
‘eindelijk een
product dat
echt werkt’
Actisan is een absorberend middel met desinfecterend vermogen wat niet alleen zorgt voor optimale hygiëne, maar ook voor een droge box
Bons vervolgt: “Voor mensen met gescheiden mest in de stal loopt het voordeel zelfs nog meer op omdat Actisan een hoog absorberend vermogen heeft. Ik ben er heel happy mee en ben blij dat Edzard (van Delden, red.) contact met mij opgenomen heeft, want tussen alle mooie praatjes die we krijgen voorgeschoteld is dit eindelijk een product dat echt werkt.”