Home > Bodem en bemesting > Starters > Testimonial
Home > Bodem en bemesting > Starters > Testimonial
Vier jaar geleden werd bij maatschap Hopmans in het Brabantse Woensdrecht besloten Physiostart van Timac Agro te gaan gebruiken om de fosfaatruimte beter te benutten: “Door de fosfaatafgifte in het voorjaar te beperken, hebben we later in het jaar meer mogelijkheden om bij te bemesten. Zo kunnen we gedurende het hele groeiseizoen de beschikbare bemestingsruimte beter benutten”, aldus Han Hopmans die samen met zijn vader en oom in de maatschap zit.
Bron foto: Akkerbouwkrant 2019
Aanleiding voor het implementeren van Physiostart in het bedrijfsproces is echter niet de bemestingsruimte geweest, maar een verslechterde bodemstructuur. “Die is zeker verbeterd sinds we Physiostart gebruiken”, aldus Hopmans. “De aardappelen hebben een betere beworteling, dus daar profiteert het totale bodemleven van. We zijn sowieso erg bezig met bodemgezondheid: compost strooien en groenbemestermengsels met een beworteling tot wel zeventig centimeter. Dat geeft ook nog eens een besparing in de kosten, want het ploegen gaat een stuk makkelijker. Sinds een paar jaar zijn we ook bezig om de hoeveelheid organische stof in de bodem omhoog te krijgen. Door middel van stro hakselen proberen we het bodemleven zo optimaal mogelijk te houden. We merken nu al dat de gewassen een betere beworteling hebben. Hoewel je bovengronds vrij weinig merkt van Physiostart: geen extra bladvorming of snellere groei. Maar de teeltoptimalisatie zit hem vooral ondergronds. Daar is de plant steviger en weerbaarder. Bovendien kunnen we door de betere beworteling meer tal halen en dus meer product van het land halen.” Jan van Hassent, adviseur Vlamings: “Ik ben blij dat Han nou zegt: eigenlijk gebruiken we Physiostart om de grond te verbeteren. Physiostart is voor de akkerbouwers een heel gemakkelijk product om dat doel te bereiken.
Als er geen dierlijke mest wordt gebruikt, dan wordt Physiostart ook toegevoegd bij de plantuien. “We proberen altijd als eerste op de markt te zijn met onze vroege plantuien. Physiostart kan net dat extra zetje geven waardoor we iets eerder op markt zijn. Dat zorgt financieel ook direct voor een groot voordeel, omdat een vroege levering over het algemeen iets meer oplevert.”
Bron foto: Akkerbouwkrant 2019
Om met Physiostart aan de slag te kunnen gaan, moest er geïnvesteerd worden in een granulaatstrooier. Hiermee kan de meststof van Timac Agro direct bij de knol gebracht worden. Hopmans kwam naar een korte zoektocht uiteindelijk uit bij de strooier van Farmtec: “We hebben gezocht naar een makkelijk opbouwbare machine met nauwkeurige afgifte-instellingen. Zodoende kwam het mechanisatiebedrijf waar we mee samenwerken met deze machine. Bijkomend voordeel is dat de Farmtec via de GPS ook de (kilometers en) exacte rijsnelheid bepaalt. “Aan de hand daarvan bepaalt de strooier zijn afgifte. Dat zorgt ervoor dat we ook weer een stap dichter bij precisielandbouw zijn”, aldus Hopmans. De keuze voor een korrelmeststof was voor Hopmans niet moeilijk. “Een granulaatstrooier bouw je bovenop de plant- of zaaimachine. Hij zit zo aangesloten en je kunt direct gaan rijden. De bak biedt voldoende capaciteit om in een paar minuten voor vier hectare te vullen. Dat is een heel belangrijk aspect: je wil niet eerst een uur hoeven te vullen voordat je het land op kunt.” Van Hassent: “Dat is voor ons ook belangrijk. Als we in het voorjaar hierheen rijden, schatten we het aantal mestzakken in en nemen voor de zekerheid altijd een paar zakken extra mee. Als ze dat niet nodig hebben, dan laden we dat gemakkelijk weer in de bus, hetgeen met vloeibare mestvaten een stuk lastiger is.”
Bron foto: Akkerbouwkrant 2019
De juiste dosering werd ook in overleg met Van Hassent bepaald. Hopmans: “We hebben grondmonsters genomen en aan de hand daarvan de hoeveelheid Physiostart per hectare bepaald. Op dit moment ligt dat tussen de twintig en dertig kilo.” Van Hassent benadrukt dat in dit geval de dosering bij de uien anders is dan bij de aardappelen. “Bij de uien houden we het meestal zo egaal mogelijk. Dat moet de loonwerker doen, dus daar hebben we geen vat op. Op de aardappelpercelen willen we weleens variëren. Als de Pw of fosfaatcijfers hoog zijn, geven we iets minder.”
De oorsprong van het gebruik van Physiostart in Nederlands gaat ruim twaalf jaar terug. Destijds werd het voornamelijk in maïs gebruikt. Inmiddels is het product ook in de akkerbouw gemeengoed. Hopmans verwacht dat de meststof van Timac Agro de komende jaren een flinke opmars gaat maken: “Je moet bewust met je mestruimte en bodem omgaan. De bemestingsnormen zijn de afgelopen jaren veel strenger geworden, dus daar moet je je bedrijfsvoering op aanpassen. De wetgeving zal zeker niet soepeler worden de komende jaren. Pootgoedtelers kiezen wellicht sneller voor vloeibare meststoffen, maar dat is voor een deel afhankelijk van de mechanisatie. De meeste akkerbouwers hebben echter niet de mogelijkheid om vloeibaar toe te passen, omdat ze dan voorop ook weer een tank nodig hebben. Physiostart is wat dat betreft een stuk makkelijker in te voeren en heeft bovendien ontzettend veel voordelen. Extra bemestingsruimte en gemak zullen veel telers doen besluiten om dit product toe te passen als jeugdgroei- (en bodem) bevorderaar in gewassen als aardappelen en uien.” Ook Van Hassent verwacht een groeiend marktaandeel: “Veel telers gebruiken Physiostart om te besparen op fosfaat en stikstofruimte. Zodoende blijft er ruimte over om met drijf- en vaste mest te werken en compost aan te schaffen. Die extra ruimte krijgen ze door met Physiostart te gaan werken. Alleen al daarom zal het aantal Physiostart gebruikers de komende jaren behoorlijk toenemen.”
Timac Agro Nederland BV
Lage Mosten 49 – 63
4822 NK Breda
T: 076 799 86 44
E: timacagronederland@roullier.com
Social media