Bodemvruchtbaarheid is belangrijk, ook voor een jarenlange vitaliteit van fruitbomen. Het is de voedingsbron voor de boom waar de wortels vocht en mineralen onttrekken voor een optimale groei en ontwikkeling van bovengrondse delen.
Na het overplanten van jonge fruitbomen richt de onderstam zich op het ontwikkelen van zijn wortelgestel die veel raakoppervlak moet hebben met mineraliserend bodemleven én nodig is voor een directe opname van plantbeschikbare nutriënten. Bij de aanleg van een fruitperceel raakt de wortelpruik van de jonge fruitboom vaak beschadigd tijdens het rooien op de boomkwekerij. Het is zaak dat de onderstam zich hierna zo snel mogelijk herstelt en een goed wortelgestel ontwikkelt. Een optimale beworteling maakt de boom weerbaar en is het fundament voor een goede oogst.
Timac Agro, onderdeel van de Franse groep Roullier, is een meststoffenproducent die de focus heeft op diverse processen in een plant. Plantenfysiologie richt zich op de vitaliteit van een plant en onderzoekt vooral hoe micro -en macronutriënten worden opgenomen en benut in relatie tot waterhuishouding, metabolisme, transportprocessen, (a-biotische) stressfactoren en fotosynthese. Vele jaren van intensief onderzoek hebben geleid tot unieke bemestingsconcepten gericht op plantenfysiologie.
Bioactieve stoffen die onderdeel uitmaken van het bemestingsconcept sturen aan op de ontwikkeling van het wortelgestel bestaande uit verschillende type wortels. Het zijn de wortelharen die de opnamecapaciteit vormen van een plant.
Wortelhaartjes zijn delicaat plantweefsel, gevoelig voor zout en zuur. Daarom spreken we van ‘verbranding’ als wortelharen nauwelijks worden gevormd of versneld afsterven. Dit is te wijten aan overdosering, te zoute meststof of te lage zuurgraad in en om het wortelmilieu. Bovendien ‘leeft’ een wortelhaar slechts 3 tot 10 dagen, afhankelijk van het soort gewas en de bodemcondities. Het is dus belangrijk om continuïteit aan te brengen in de aanmaak van nieuwe wortelhaartjes. Deze continue aanmaak van wortelhaartjes wordt door de plant zelf gereguleerd via signaalstoffen. Deze zitten van nature in grote hoeveelheden in zeewier/bruinalg.
De bioactieve stof Physio+ wordt gewonnen uit bruinalg. Physio+ ofwel aminopurine is een planteigen signaalstof dat zorgt voor de vorming van extra wortelharen. De Roullier Groep heeft na jarenlang onderzoek op dit vlak een exclusief patent weten te krijgen op de biostimulant Physio+ (molecuul 6,4 hydroxy methyl butenyl aminopurine).
Dit bioactieve component is dezelfde signaalstof die ook landplanten aanmaken bij hun ontwikkeling van hun bewortelingssysteem.