Na een historisch droge zomer is op veel bedrijven de ruwvoerpositie punt van aandacht. Zowel de kwaliteit als de hoeveelheid valt vaak tegen. Gelukkig hadden veel bedrijven nog een hoeveelheid kuilvoer van vorig jaar. Toch zal op veel melkveebedrijven het ruwvoer aangevuld moeten worden met bijproducten, krachtvoer of de aankoop van ruwvoer. Het gevaar van pensverzuring en problemen met mineralenvoorziening liggen op de loer.
Een vangnet om dergelijke problemen te voorkomen is de toepassing van duo concept Lithamax SL en Calsea Minerale Likblokken. Deze combinatie heeft zich de afgelopen jaren op menig melkveebedrijf succesvol bewezen. Lithamax SL richt zich op:
- Betere vertering en benutting van ruwvoer door pensbuffering
- Verhogen van de herkauwactiviteit -> meer aanmaak van natriumbicarbonaat
- Stimulatie van pensbacteriën door gisten en Calseagrit
- Aanvoer van weerstandsmineralen
Lithamax SL is een samengesteld product in de vorm van een stofvrij microgranulaat geschikt voor elk voersysteem. Het product heeft een groot contactoppervlak waardoor er een homogene menging optreedt zonder verliezen. Tevens is er sprake van een groot werkingsoppervlak in de pens door de interne porositeit van het bestanddeel jonge zeekalk Calseagrit.
Lithamax SL verhoogt de benutting van het bestaande rantsoen. Indien nog bepaalde micro nutriënten ontbreken of er tekorten van zijn, dan kan de koe die naar eigen behoefte opnemen via de Calsea Minerale Likblokken. Deze zelfregulerende mineralenvoorziening voor het individuele dier draagt bij aan een vitale koe die goed vreet, drinkt, herkauwt en dus optimaal produceert. De Calsea Minerale Likblokken bevatten geen toegevoegde suikers waardoor geen luxeconsumptie plaats vindt. De opname is enkel om de mineralenbehoefte te dekken! Hierdoor dient deze vorm van opname ook als goede graadmeter voor de mineralenbehoefte per koe.
Samen met de specialist van Timac Agro of van de samenwerkingspartner, wordt veel aandacht gegeven aan de plaatsing van het likblok in de stal. Mede de hoogte is relevant in verband met de productie van extra speeksel wanneer de koe naar boven toe moet reiken en likken. Speeksel is bevorderlijk voor de productie van natuurlijk bicarbonaat dat de pH in de pens stabiliseert. Zeker in rantsoenen met extra krachtvoer en/of bijproducten om de energievoorziening veilig te stellen, is er een vergrote kans op pensverzuring. Ook bevordert extra speekselproductie de recyclage van fosfaat en ureum, belangrijke bestanddelen van speeksel voor een optimale verwerking van stikstof en fosfor. De adviesdosering is 1 likblok op 25 koeien en de gemiddelde opname is afhankelijk van het totaalrantsoen en kan variëren van 20 tot 50 gram per koe per dag.