Om een koe gezond te houden en veel melk te laten produceren, moet zij veel voer verteren, maar dient vooral de vertering van elke kilogram optimaal te verlopen. Een groot deel van elke hap voer moet in melk kunnen worden omgezet. Anders gezegd moet de afvoer van nutriënten via de melk ruimschoots worden gecompenseerd met de aanvoer. Dit is mogelijk door het rantsoen beter verteerbaar te maken via de optimalisatie van het milieu in de pens en door de aanvoer van mineralen die de weerstand bevordert. Een hoge efficiëntie van ruwvoeder is belangrijk voor energie (VEM) en eiwit (DVE), maar ook voor het vrijmaken van micronutriënten die achter de vezelfractie schuilgaan. Bij het terugvinden van onverteerbare vezels in de mest is er sprake van een slechte benutting van ruwvoer.
De pens is de motor van dit proces. Een stabiel pensmilieu is vereist voor een optimale werking van miljarden pensbacteriën. Voor de afbraak van ruwe celstof zorgen de cellulolytische bacteriën. Hoe beter de afbraak van ruwe celstof, hoe beter de vertering. We willen geen onverteerde delen in de mest zien, omdat daarmee ook een deel van de micro- en macronutriënten de koe via de mest verlaten en niet ten gelde zijn gemaakt voor de melkproductie. Hoe meer cellulolytische bacteriën, hoe meer afbraak van ruwe celstof en dus een betere voederefficiëntie.
De pens kent een fluctuerende zuurtegraad. Onder invloed van de opname van krachtvoer of snel verteerbaar ruwvoer daalt deze pH-waarde. Door opname van veel ruwe celstof ofwel traag ruwvoer gaat de koe meer herkauwen en maakt daardoor meer natriumbicarbonaat aan via extra speeksel, waardoor de pH-waarde stijgt. Voor een gezonde pens is het belangrijk de pieken en dalen in de zuurtegraad zoveel mogelijk af te vlakken. De ideale pH-waarde is 6.0 tot 6.5 . Met name uitschieters naar beneden moeten voorkomen worden. Bij een lagere pH onder 5.8 spreken we van pensverzuring. De koe gaat minder herkauwen, waardoor ook minder vorming van natriumbicarbonaat. De koe wordt slomer en neemt minder voer op wat de melkproductie natuurlijk niet ten goede komt. Ook de vermeerdering van de cellulolytische pensbacteriën wordt hierdoor geremd. Bij een pH-waarde onder 5.0 spreken we van acute pensverzuring. Hierbij neemt het aantal pensbacteriën af en beschadigen de penspapillen. Dit zijn uitstulpingen in de penswand die de nuttige microflora huisvesten. Uiteindelijk komen de herkauwactiviteit en voeropname stil te liggen en keldert de melkproductie.
Timac Agro heeft een uniek concept genaamd Lithamax SL dat zich richt op een betere vertering van het voer én op weerbaarheid. Zeewierkalk Calseagrit zorgt voor een stevige buffering van de pens pH. Deze buffering wordt nog eens versterkt door extra herkauwactiviteit van de koe als gevolg van de essentiële oliën mix in het product. De gisten in de Lithamax SL stimuleren de pensbacteriën extra. Daarnaast heeft het door toevoeging van specifieke mineralen een positieve invloed op de klauwgezondheid. Door toevoeging van vitamine E en Selenium wordt de weerstand richting mastitis verhoogd alsook andere ontstekingen. Denk aan baarmoeder- en tussenklauwontsteking.
Wilt u meer weten over Lithamax SL? Onze specialisten van Timac Agro of één van de kundige medewerkers van een samenwerkingspartner komen graag naar u toe voor nadere toelichting. Het is ook mogelijk om gezamenlijk een rondgang over uw bedrijf te maken en zaken als huisvesting, voeding en mpr-gegevens te bekijken. Geen enkel melkveebedrijf is hetzelfde! En daarom is de inzet van Lithamax SL maatwerk. Door het zeven van de mest vóór inzet van Lithamax SL (nulmeting) en na een behandeling van circa 10 tot 12 weken, kunnen we de invloed op de vertering door Lithamax SL aantonen. Maar ondertussen hebt u dan zelf al ervaren dat uw koeien vitaler zijn.