In Ottoland (ZH) zit al generaties lang het melkveebedrijf van de familie Bons. Voorheen midden in het dorp en sinds de ruilverkaveling in 1979 verplaatst naar een nieuwe locatie in de polder. Het bedrijf wordt nu geleid door Nico en Lianne Bons. Nico’s vader was niet echt een showfokker maar deed altijd wel mee aan de jongveedag in Streefkerk en de fokveedag in Hoornaar. Maar meer voor de gezelligheid dan vanuit ambitie. Nico’s liefde voor de (exterieur)fokkerij is geboren in Canada tijdens een stage/uitwisseling op een topfokveebedrijf.
De dochters doen allebei een veehouderij opleiding en willen het bedrijf in de toekomst mogelijk voortzetten. Beide dames zijn lid van de HHH Young Breeders en hebben al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Anouk, de oudste komt dit jaar van school en wil dan haar hobby als professie gaan uitvoeren als cowfitter op diverse wereldwijde Holstein keuringen.
In het seizoen ontvangt de familie regelmatig groepen van Familie Resort Molenwaard, een vakantiepark dat grenst aan de achterkant van het land van de familie Bons. Op deze manier hopen Nico en
Lianne de afstand tussen boer en burger te verkleinen en de melkveehouderij op een positieve manier uit te dragen.
Gedurende zijn carrière als exterieur fokker heeft Nico zijn ambities steeds verlegd. In 1999 werd voor het eerst een kampioenschap behaald op de Wintershow in Bunnik met Bons Holsteins Dikkie 108. Het Algemeen Kampioenschap voor zowel de NRM als de HHH show werd in 2004 gescoord met Bons Holsteins Aaltje 69. In 2015 werd voor het eerst een groot internationaal succes geboekt op het Europees Kampioenschap. Met Bons-Holsteins Koba 219 als reserve Algeheel Kampioen Jongvee.
De hoogste bekroning tot nog toe qua exterieur fokkerij werd gehaald in 2022 op het Europees Kampioenschap in Cremona. Met Bons-Holsteins Koba 245 werd het reserve Algemeen Kampioenschap Melkvee gehaald. Bons-Holsteins Koba 253 bracht het tot Kampioen jongere koeien. Daarnaast werd de beste bedrijfsgroep neergezet en werd Bons-Holsteins tot beste fokker van de show benoemd maar ook als beste eigenaar van de show. Wat op zich heel bijzonder is want meestal zijn de beste koeien al van eigenaar gewisseld voordat ze een keer kampioen worden.
De bedrijfsomvang is 52 ha. Hiervan is 5,5 ha snijmais en op 5,2 ha van de 46,5 ha grasland ligt een beheersovereenkomst. Dit is één van de eisen om Planet Proof melk te mogen leveren. Het aantal melk- en kalfkoeien is 65. Dit is een vast aantal omdat de stal niet groter is. Op het moment dat door afkalvende vaarzen het aantal koeien boven de 65 komt worden er een aantal koeien uitgeselecteerd. Deze gaan weg voor het leven en daar heeft Nico een vaste afnemer voor. Deze koeien (meestal vaarzen) gaan weg omdat ze niet aan het hoogste keuringsniveau kunnen tippen. Maar afspraak is dat het eventueel ook nog een vijfde kalfskoe kan zijn mits voorzien van probleemloze benen en uier en natuurlijk laag celgetal. Kortom niets op aan te merken maar geen potentiële keuringskampioen. Omzet en aanwas bedraagt 23,4 eurocent per liter. Voorheen kwam dat voor een deel uit embryo’s maar er is een andere strategie gekozen waarbij embryo’s niet meer verkocht worden. Verkoop van stierkalveren voor het leven met als doel natuurlijke dekking levert hier ook substantieel aandeel in.
De koeien die afgevoerd worden voor de slacht omdat ze vanwege been- en/of vruchtbaarheidsproblemen niet meer mee kunnen komen met de rest, komen tot een totale levensproductie van 67.000 kg op een gemiddelde afvoerleeftijd van 8 jaar en 3 maanden.
Zomers lopen de koeien zoveel mogelijk buiten. Omwille van imago en omdat Nico en Lianne dat zelf erg gezond vinden voor de koeien. Er wordt dag en nacht geweid, alleen vanaf 25 graden of meer worden de koeien overdag op stal gehouden. Dan worden ze bijgevoerd met extra vers gras, wat zomers sowieso bijgevoerd wordt op stal om een zo’n hoog mogelijke droge stof opname uit vers gras te creëren, wat weer bespaart op de krachtvoergift. Daarnaast krijgen de koeien zomers 8 kg mais en bij nat weer naar behoefte hooiachtig kuilgras (>70% droge stof).
Winterrantsoen: Onbeperkt kuilgras uit ronde balen. Gestreefd wordt naar een droge stof percentage van 60 tot 70%. 8 kg snijmais en maximaal 8 kg krachtvoer. Naar gelang eiwitdekking in het rantsoen wordt al dan niet soja bijgevoerd.
Het ligbed bestaat uit diepstrooisel boxen die 117 cm uit elkaar staan. Er is een gekartelde schoftboom en de achterrand bestaat uit twee pijpen op elkaar van respectievelijk 2,5 en 1 duims. Boxen worden ingestrooid met zaagsel en stro. Daarnaast 1 maal per dag 100 gram Actisan per box. Het gemiddelde tankcelgetal ligt jaarrond onder de 50. De melk van alle koeien gaat in de melktank.
Actisan is een ligbedhygiëne middel wat zorgt voor drogere boxen en remt de bacteriegroei in het ligbed. Zolang het product niet met vocht in aanraking komt behoud het zijn werking. Ligbedhygiëne is wat Nico betreft in eerste instantie een kwestie van goed afgestelde boxen en bijhouden door de boer. Actisan is daarbij een aanvulling op de box hygiëne en eigenlijk de final touch voor een schoon ligbed. Het aantal Coli gevallen bedraagt één tot twee per jaar. Voordat de Actisan ingezet werd was dat 6 tot 8 gevallen per jaar. Het aantal met antibiotica behandelde koeien tegen mastitis bedroeg in 2023 drie. Bij het verlaten van de melkstal kunnen de koeien direct in de box gaan liggen. Daarom vindt Nico het belangrijk dat de ligbedhygiëne optimaal is omdat het slotgat dan nog niet volledig gesloten is.
Voor een topfokker is een perfecte uiergezondheid natuurlijk vooral belangrijk op individueel koe niveau. Een flinke uierontsteking maakt een potentiële kampioenskoe meteen keuringskoe af vanwege de ongelijke uier wat daarna over blijft. Maar ook voor gangbare/commerciële veehouders is een goede uiergezondheid prioriteit nummer één. Uit onderzoek is gebleken dat koppelbreed 100.000 cellen minder in de tankmelk 0,7 liter per koe per dag oplevert. Dat is bij 100 koeien 70 liter per dag. De benodigde Actisan voor 100 koeien is 10 kg en kost 13.40 euro per dag…
Ieder mastitis geval kost 350 euro per keer. Aan antibiotica, eventuele pijnstiller en gederfd melkgeld van niet te leveren melk tijdens de behandeling. Daarnaast vergt het ook nog extra arbeid. Tot slot gaat de arbeidsvreugde er ook niet op vooruit en moet je nog maar afwachten of de koe na de behandeling weer op haar oude productie niveau terugkomt.
Wat Nico Bons betreft is preventie, preventie en nog eens preventie de basis voor een goede uiergezondheid. Er zijn natuurlijk ook nog melkfabrieken die een toeslag geven als het tankcelgetal onder een bepaalde waarde blijft. Aan het eind van ons gesprek had Nico nog wel een scherpe bewering:
‘Voor probleembedrijven met een verhoogd tankcelgetal moet het met een consequente inzet van actisan mogelijk zijn het tankcelgetal met 100.000 tot 150.000 cellen te verlagen.’
Timac Agro Nederland gaat graag met u in gesprek om te kijken hoe we op uw bedrijf het tankcelgetal kunnen verlagen.
Timac Agro Nederland BV
Lage Mosten 49 – 63
4822 NK Breda
T: 076 799 86 44
E: timacagronederland@roullier.com
Social media