Op alle bodemsoorten is calcium een belangrijk voedingselement voor een optimale plantweerbaarheid. Het geeft een stevige structuur aan plantenweefsels (wortel, blad en vrucht) en maakt een hoogproductieve boom sterk en vitaal. Verder is er sprake van calciumafvoer bij de oogst van fruit. Bovendien kan calcium uitspoelen op lichte gronden. Het aanvullen van plantbeschikbaar voedingscalcium in het voorjaar is daarom essentieel.
De regulerende werking van calcium in de cellen heeft direct invloed op de kwaliteit van het fruit. De afgelopen twee jaar waarin droogte en hitte extreem waren, zagen we een tekort aan calcium in de bewaarkwaliteit terug. Calcium is een hoofdelement en van essentieel belang voor het goed functioneren van cellen. In de celwanden zorgt calcium voor stevigheid waardoor vocht wordt vastgehouden vooral in de vrucht zelf. Een gebrek geeft dan ook een minder sterke celwand. Door de onttrekking van vocht uit fruit door weke celwanden wordt fruit gevoelig voor neusrot, stip, inwendig bruin en temperatuurbederf. Voor een vlotte weggroei van nieuw aangeplante fruitbomen is het daarom van belang dat plantbeschikbaar calcium aanwezig is.
De wortelhaar stimulerende calciummeststoffen PhysiomaX en PhysiomaG met biostimulant Physio+ dragen bij aan de vorming van extra wortelharen en leveren snel plantbeschikbaar calcium. Ze zijn op basis van jonge zeekalk (Calcimer), die in tegenstelling tot bovengronds gewonnen kalk (dolomiet), niet gecompacteerd en gefossiliseerd is en daardoor nog rijk aan sporenelementen.
Door de interne porositeit en de zeer fijne maling heeft het product een groot contactoppervlak en is daarmee direct reactief in de bodem. Dit maken PhysiomaX en PhysiomaG geschikt voor wortelstimulatie, pH onderhoud en het voorzien in direct plantbeschikbare calcium in het voorjaar.
Deze gekorrelde bewortelaar is toe te passen in het voorjaar en geeft een directe werking bij de groei en ontwikkeling van zowel wortelvorming als gewasontwikkeling. Meer wortelvorming betekent tegelijkertijd een verhoogde opname van voedingsstoffen waaronder het plantbeschikbare calcium.